Cum să începeți antrenamentele în sala de sport?
Te-ai gândit vreodată să faci o schimbare de stil de viață, dorind să fii mai musculos și să duci o viață mai sănătoasă? Atunci mersul la sală este pentru tine! Nu știi sigur cum să începi? Nicio problemă, doar citește mai departe.
Clarifică-ți obiectivele
Poți să te dedici cu adevărat exercițiilor fizice, clarificându-ți de ce vrei să începi și care sunt obiectivele tale – Fitconcept te va ajuta să faci asta. Evaluează-ți condiția fizică actuală, inclusiv punctele forte și zonele care necesită îmbunătățire. Stabilește-ți obiective pe termen scurt pentru a te ajuta să menții motivația și obiective pe termen lung care te vor servi drept ca o busolă pe măsură ce progresezi. Dacă dorești să pierzi grăsime, concentrează-te pe exerciții cardio și pe un aport caloric mai mic. Dacă dorești să-ți dezvolți musculatura, sunt recomandate antrenamentele cu greutăți și un aport mai mare de proteine. Iar dacă vrei să fii într-o stare generală mai bună, acordă atenție unei diete bogate în fibre, precum și combină antrenamentele cu greutăți cu cele cardio.
Fii consecvent
Pentru a obține rezultate, trebuie să fii consecvent. Planifică-ți în avans, câte antrenamente pe săptămână poți să-ți încadrezi în program, și experimentează ce este sustenabil pentru tine pe termen lung. Și să ții minte să nu te suprasolicitezi inițial, deoarece acest lucru poate duce cu ușurință la accidentări sau la pierderea motivației. În schimb, crește-ți treptat durata antrenamentelor sau numărul de antrenamente pe care le faci pe săptămână pe măsură ce progresezi.
Ai un plan de antrenament
Te temi că vei sta nedumerit în fața aparatelor când te duci la sală? Fă-ți un plan de antrenament în avans, care să includă și încălzirea și întinderi la final. De asemenea, informează-te cum să folosiți fiecare aparat. Există o serie de videoclipuri cu instrucțiuni și exerciții disponibile online, sau poți să ceri sfatul altora de la sală cu încredere, sau să te apelezi la ajutorul unui antrenor personal pentru un început cu adevărat lin.
Urmărește-ți progresul
Mulți oameni țin ceea ce se numește un jurnal de antrenament, în care notează numărul de repetări ale fiecărui exercițiu pe care l-au făcut. În acest fel, evoluția ta poate fi bine documentată. Iar după un timp, nu va mai trebui să te gândești prea mult la fiecare exercițiu, deoarece vei dezvolta o rutină și vei avea un repertoriu de exerciții în minte.
Nutriție și hidratare
Pe lângă antrenament, aportul adecvat de nutrienți și hidratarea sunt esențiale. Asigură-te că aportul de proteine și fibre este ridicat, deoarece fără nutrienți creșterea musculară nu va progresa într-un ritm ideal. În plus, bea cel puțin 2 litri de lichide pe zi, de preferință apă curată. Dacă îți menții hidratarea în timpul și după exerciții fizice, poți îmbunătăți performanța și accelera recuperarea după efortul fizic.
Nu putem decât să încurajăm pe toată lumea să înceapă să facă exerciții fizice. Schimbările nu se vor simți doar la nivelul corpului prin creșterea masei musculare și pierderea de grăsime, ci vor avea și un efect pozitiv asupra sănătății mentale. Antrenamentul reduce stresul și anxietatea, și ne îmbunătățesc memoria și calitatea somnului. Dacă simți că este timpul să faci exerciții fizice, nu ezita să începi!